11 de setembre 2013

La lladre de llibres



Durant la segona guerra mundial, la mare de Liesel, decideix portar-la a ella i al seu germà a una familia d´acollida, per poder salvar-la de la pobresa i poder donar-li una millor vida, que la que podrien tenir al seu costat. Però el germanet no sobreviurà al viatge. Així, será només Liesel la que passarà a formar part de la familia Hubermann, formada per Rosa, malcarada, però bona dona i amb un cor immens i Hans, afable i meravellòs que es convertirá en un gran pare per a la petita. 

Malgrat les penúries, al carrer Himmel, no s´hi està tan malament i allà Liesel hi farà amics, el millor, Rudy i després en Max, un jueu, que viurà un temps amagat al soterrani dels Hubermann. 

Ajudarà a Rosa en la seva feina de bugadera i Hans li ensenyarà a llegir. Per què a Liesel, el que més li agrada són els llibres i sobretot robar-los. El primer el roba, de la neu, quan mor el seu germà i després en salvarà un del foc, quan els nazis cremaven els llibres. Però, també en robarà de casa de l´alcalde. Aquest hi té una gran biblioteca. I quan Liesel va a portar-los la roba que Rosa els renta, la dona de l´alcalde,  Ilsa, li deixa estar-se una estona per llegir, però quan prescindeixen dels serveis de la seva mare, Liesel decideix robar llibres. I així entre partits de futbol al carrer i els llibres Liesel anirà fent-se gran passant el temps i la guerra en el carrer Himmel.

MARKUS ZUSAK, ha escrit una meravellosa novel·la, que tot i que transcorre durant la segona guerra mundial, no deixa de donar-nos una visió amable dins de totes les crueses que aquella va comportar, creant una sèrie de personatges que t´arriben al cor. Malgrat la duresa i cruesa d´aquella, la seva obra és una versió optimista dins d´un món plagat d´odi i injustícia.

            La lladre de llibres, "The book thief", MARKUS ZUSAK
            La campana
            Valoració: 10