19 de gener 2013

Criadas y señoras


Skeeter torna a casa després de passar-se quatre anys estudiant a la universitat, totes les seves amigues están casades i amb fills, però a ella això no li interessa, encara que la seva mare, no pari d´insistir-li en el tema. Ella vol ser escriptora, per això envia una sol·licitud de feina a Harper & Row, però l´editora Miss Stein, veient la seva inexperiencia li proposa que busqui feina a algún diari local i així ho fa, passant a escriure la columna de Miss Myrna, que tracta de millores a la llar, per les mestresses de casa, com que ella no domina aquest camp, li demanarà ajuda a Aibileen, la criada de la seva amiga Elizabeth. Així escrivint amb ella la columna, viurà de més a prop les diferències i els problemes, que hi ha entre les dues races a Jackson. Aleshores tindrà el desig de poder ajudar-les i se li acut fer un llibre d´entrevistes, en que les protagonistes siguin aquestes criades que cuiden als fills i porten la casa de les seves amigues blanques. Donant-lis veu, per què des del seu punt de vista, expliquin el dia a dia de les seves vivències i el món sapiga que pensen realment de les seves mestresses i de l´entorn que els envolta.
Començarà  amb Aibileen, que aconseguirà que la seva millor amiga, Minny, també hi participi. Però dos testimonis són pocs. Gràcies a una injusta detenció de la criada de Hilly, amiga de Skeeter, se n´hi afegiran moltes més. I encara que, en un principi, estan atemorides pel que els hi pugui passar, aquestes valentes dones, no dubten en aportar el seu humil testimoni, per què, d´una vegada per totes, se´ls faci justícia.

Òpera prima de l´escriptora, KATHRYNN STOCKETT, que ens transporta al poble de Jackson, Mississipi, a mitjans del 1960, és l´època de Kennedy i Martin Luther King. És el moment, on la convivència entre blancs i negres , cada cop és més feixuga.

L´autora, aconsegueix una magnífica obra comparant, la regalada vida dels blancs,  amb la difícil vida de les persones de color, que per culpa de les injustes i absurdes lleis prohibitives en contra seva, fan que els sigui complicat viure amb tranquilitat i dignitat.

                Criadas y señoras, "The help", KATHRYNN STOCKETT
                Maeva
                Valoració: 10