08 de febrer 2013

El guardián invisible


La inspectora, Amaia Salazar, ha de tornar al poble on va nèixer, Elizondo, per a investigar un crim que s´ hi ha comés. Aquest té moltes similituds amb un que hi va haver uns mesos abans. Les víctimes són jovenetes del poble i l´assassí utilitza sempre el mateix modus operandi, deixant una posada en escena que es repeteix amb cada nova víctima.

A Amaia li costa tornar a ser a Elizondo, ja que estar-hi de nou, li fa despertar records i mals moments que hi va passar quan ella era petita. De fet, va traslladar-se a viure a Pamplona, precisament,  per què els fantasmes del passat no tornessin a aparèixer.

Però poc a poc, i tot i la difícil resolució del cas, podrà donar amb l´autor dels crims i deixar també enrera tot allò que des d´anys l´ha neguitejat.

DOLORES REDONDO, escriu una interessant novel·la negra, que és la que obre la trilogia que succeirà als boscos de Baztán. M´agrada molt la combinació que ha fet entre els elements propis del gènere i la incorporació de llegendes i personatges propis de la mitologia vasco-navarresa, que aporten dinamisme a l´obra. I també, crec que ha estat molt encertat, crear una protagonista femenina, ja que a l´estar ambientada al País Vasc, juga amb la importància de la figura de la dona com a membre del matriarcat que perdura en aquesta comunitat.
A més, ja tenim molts i interessants personatges masculins dins d´aquest tipus de gènere i la creació d´una figura femenina, dins d´aquest camp normalment ocupat per homes, és una bona alenada d´aire fresc.

                                El guardián invisible, DOLORES REDONDO
                                Destino
                                Valoració: 10