26 de gener 2014

Orgullo y prejuicio



La familia Bennet, formada pel sr.i la sra. Bennet i les seves cinc filles: Jane, Elizabeth, Lydia, Katherine i Marie viuen a Longbourn la seva tranquil·la i despreocupada vida, fins que el sr. Bingley compra la propera propietat de Netherfield Park, on s´instal·la amb les seves germanes, el seu cunyat i el seu amic, el sr.Darcy.

Quan la sra. Bennet se n´assabenta no descansarà fins que puguin conèixer al seu nou veí, home de gran riquesa. Només pensa en poder convertir-lo en el marit d´alguna de les seves filles, primordialment de la gran, Jane.

Així es coneixeran i després de diferents balls i trobades sembla que sí que podria haver alguna possibilitat que la relació entre Jane i el sr. Bingley acabi en matrimoni, però diferents circumstàncies dificultaran els plans de la sra.Bennet.

A la vegada, coneixeran al sr.Collins al que pertany legalment Longbourn  i que ve disposat a contraure matrimoni amb alguna de les germanes Bennet.
I enmig de tot això està també el sr. Darcy, que encara que el seu patrimoni supera al del sr.Bingley, el seu carácter aspre i altiu no desperta grans simpaties entre la gent.

“Orgull i prejudici”, és sens dubte, la novel·la més coneguda de JANE AUSTEN, escrita molt abans que altres obres de l´autora, com per exemple “Sentit i sensibilitat”, però que va tardar un temps en ser publicada.

En ella JANE AUSTEN, ens documenta sobre la vida i costums  de la societat durant l´època victoriana, tant preocupada per les aparences i sobretot pel fet que les noies casaderes aconsegueixin un bon matrimoni.

Utilitzant un llenguatge tant ple d´ironia i amb un gran sentit de l´humor , “Orgull i prejudici”, és una novel·la que ens arrenca algun que altre somriure i per què no, també alguna riallada. Amb uns personatges molt ben el·laborats que de vegades, freguen el ridícul, com el sr. Collins o la insofrible sra. Bennet.

Però sobretot, el que ens fa estar a tots atents és la història d´amor / odi entre Elizabeth Bennet i el sr. Darcy, que s´anirà desenvolupant  i canviant durant tot el llibre i que trencarà totes les normes establertes per la societat d´aquella época.

                   Orgullo y prejuicio,
                   "Pride and prejudice",                              
                               JANE AUSTEN
                   Austral
                   Valoració: 10