26 de desembre 2013

El tiempo entre costuras



Sira anul·la la seva boda, deixant enrere el seu Madrid natal, la seva mare i el que havia de ser el seu marit, per anar a Tànger amb el seu amant Ramiro, per muntar una franquicia d´unes academies de mecanografia. Després d´uns mesos on només viuen de festa en festa, gastant diners, Sira s´adona que els plans que havien fet queden en res. Però el pitjor serà quan un dia arriba a l´hotel i comprova que Ramiro l´ha abandonat emportant-se amb ell els diners i les joies que tenia, deixant-la amb una mà al davant i l´altra al darrera, juntament amb les factures impagades de l´hotel. S´escapa cap a Tetuán amb la mala sort d´acabar a l´hospital, degut a unes complicacions que té durant el viatge. Al despertar, el comissari Vázquez, li informa de la seva situació: ha pogut ajornar el pagament dels seus deutes un any, mentres li busca un lloc per viure a la pensió de Candelaria, on la tindrà control·lada fins que pagui a l´hotel.

Així, davant de totes les desgracies, Sira haurà de tirar endavant, tornarà a cosir i amb l´ajuda de Candelaria podrà muntar un atelier. Poc a poc aconseguirà refer-se i crear-se una nova identitat com la millor modista de Tetuán, on les seves clientes seran les dones de personatges influents.
Però el destí o la casualitat faran que no acabi aquí la seva aventura, la portarà de nou al seu Madrid i després a Lisboa, ajudant als britànics, servint-se dels seus bons contactes amb les esposes d´integrants en el règim alemany.

Aquesta novel·la segueix tenint tant d´èxit com el primer dia que va ser publicada, l´any 2009, per un costat pel boca-orella i ara incrementat també per la seva adaptació televisiva, en una serie tant ben feta com ben escrita està l´obra que MARIA DUEÑAS, va escriure , amb una prosa esplèndida on barrejant fets reals i  d´altres inventats, crea una atmòsfera perfecta amb uns grans personatges que ens van transportant pels records de la memòria histórica de la història d ´Espanya, abarcant des dels primers anys abans de la guerra civil, fins arribar al començament de la segona guerra mundial.

També veiem el progrés i creixement personal de la seva protagonista Sira, que passa de ser una nena que fa de cosidora al Madrid anys abans de la guerra civil, per convertir-se en una gran modista elegant i amb glamour que utilitzarà el seu prestigi i influències per combatre també la guerra. 

Després de molt temps de voler llegir-la he aconseguit fer-ho i n´he quedat plenament satisfeta. No esperava que m´agradés tant com ho ha fet, però a l´estar tant ben escrita i “confeccionada”, era estrany que no ho fés.

                                  El tiempo entre costuras, MARIA DUEÑAS
                                  Temas de hoy, Booket
                                  Valoració: 10